Implementation of the Local Agricultural Innovation System in the municipality of Sancti Spíritus, Cuba

Authors

DOI:

https://doi.org/10.46380/rias.vol4.e108

Keywords:

action system, agricultural innovation , agricultural sector , local development

Abstract

The deployment of innovative experiences at the local level allows the creation of capacities for sustainable development. In this research, we proposed to design a system of actions for the institutionalization of the Local Agricultural Innovation System in the Sancti Spíritus municipality, based on a study of the particularities of the agricultural sector. For this, a mixed methodology was assumed and the following techniques were used: in-depth interview, participant observation and documentary analysis. The applied instruments made possible to identify the strengths and weaknesses of the agricultural and innovation context in the Sancti Spiritus territory, during the 2018-2020 period, and their results reaffirmed the need to stimulate the innovative processes through an action plan, where the social actors were the fundamental resource. As a result, the proposed actions designed allow dialogue, participation and feedback on theoretical and practical knowledge, and recognize producers as the true protagonists of development in the sector.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

References

Arzola, L., Fis, Y. y González, K. (2017). Estudio social del Sistema de Innovación Agropecuario Local en la provincia de Ciego de Ávila. Universidad & Ciencia, 6(Especial), 229-243. https://bit.ly/3q1Hl79

Campos-Gómez, M., Miranda-Tortoló, T., Oropeza-Casanova, T., Plana-Ramos, D., Sánchez-Cárdenas, S. y Bover-Felices, K. (2018). Experiencia de género en el Programa de Innovación Agropecuaria Local en la provincia de Matanzas, Cuba. Pastos y Forrajes, 41(2), 151-156. https://bit.ly/2ZYk3o4

Fajardo, L., Figueras, D., Santos, I., Roque, Y., Pérez, A., Toledo, G., Peña, R. y Díaz, O. (2013). Innovación social y desarrollo local: Documentación y sistematización de experiencias. Ediciones Luminaria.

?

Garcés, G., Castañeda, P. y Estrada, A. (2020). Arreglo para la producción artesanal de ladrillo en Bayamo. En A. T. Alcázar (Coord.), Arreglos productivos locales en Cuba: Experiencias desde GUCID y PIAL. Editorial UH.

Guelman, A., Cabaluz, F. y Salazar, M. (Coord.). (2018). Educación popular y metodologías críticas en América Latina y el Caribe: corrientes emancipatorias para la educación pública del siglo XXI. (1ra ed.). CLACSO. https://bit.ly/3uD6dWe

Hernández, R., Fernández, C. y Baptista, M. P. (2014). Metodología de la Investigación (6a ed.). Mac Graw Hill. https://bit.ly/2Kl8XFb

Núñez, J., Armas, I., Alcázar, A. y Figueroa, G. (2015). Educación superior, innovación y desarrollo local: experiencias en Cuba. Congreso Universidad, 4(3), 228-248. https://bit.ly/3bOVq2s

Núñez, J. y Alcázar, A. (Coord.). (2016). Universidad y desarrollo local: contribuciones latinoamericanas. Unión de Universidades de América Latina y el Caribe/Editorial Félix Varela. https://bit.ly/3r0a1OY

Oficina Nacional de Estadísticas e Información. (2019). Anuario Estadístico de Cuba 2018. http://bit.ly/3vdGd46

Ortiz, R., Angarica, L., Acosta, R. y Guevara, F. (2016). El contexto y su efecto en las salidas de un proyecto de innovación agropecuaria. Cultivos tropicales, 37(2), 141-148. https://bit.ly/3loWv5E

Partido Comunista de Cuba. (2017). Lineamientos de la Política Económica y Social del Partido y la Revolución para el período 2016-2021. https://cutt.ly/zyKnCAB

Pérez, C., Paredes, R. y Pérez, J. J. (2019). Organización y participación popular en Cuba: aportes desde el grupo comunitario de educación ambiental. Trabalho necessário, 17(34), 16-41. https://bit.ly/2ZWrLin

Romero, M. I., Ortiz, R. y La O, M. (2018). La gestión del conocimiento en el Sistema de Innovación Agropecuaria Local. Revista Estudios del Desarrollo Social: Cuba y América Latina, 6(3), a14. https://bit.ly/3kxUvHU

Stewart-Santos, E. M., González-Ortiz, M., Soulary-Carracedo, V. S. y Morales-Pérez, M. (2020). Medición del nivel de Desarrollo Local Sostenible en la provincia de Santiago de Cuba. Anuario Facultad de Ciencias Económicas y Empresariales, (Especial 1), 79-90. https://bit.ly/3cBDWHm

Published

2021-06-15

How to Cite

Pérez Gutiérrez, R., Medina Echevarría, A., Salabarría Cruz, D., & León Orellana, N. (2021). Implementation of the Local Agricultural Innovation System in the municipality of Sancti Spíritus, Cuba . Iberoamerican Environment & Sustainability Journal, 4, e108. https://doi.org/10.46380/rias.vol4.e108

Issue

Section

University cooperation for sustainable development

Most read articles by the same author(s)