Contribution of ancient pre-Columbian agricultural techniques to sustainable rural tourism development

Authors

  • Edgar Núñez Torres Universidad de La Habana, Cuba
  • Emilio Enrique Guerra Castellón Universidad de La Habana, Cuba
  • Yasser Vázquez Alfonso Universidad de La Habana, Cuba

DOI:

https://doi.org/10.46380/rias.v7.e379

Keywords:

environmental quality, living conditions, sustainable management

Abstract

Sustainable rural tourism contributes to the implementation of the Sustainable Development Goals of the United Nations 2030 Agenda, by the way in which the tourist resources of rural environments are exploited without compromising their availability for future generations. The present research aimed to analyze the contribution of pre-Columbian agricultural techniques in the development of sustainable rural tourism. Information was collected on each pre-Columbian civilization (Incas, Mayans and Aztecs) and detailed analyses of the main agricultural techniques were carried out; including their description, potential benefits, limitations and opportunities for tourism development (promotion of experiential agroecological tourism, conservation and restoration of heritage, environmental education and diversification of the tourist offer). The results showed that pre-Columbian agricultural techniques are beneficial by promoting crop diversification, soil conservation and the promotion of sustainable agricultural practices. Limitations were identified such as: the need for specialized knowledge and the environmental challenges associated with the intensive use of water resources. This study contributes to existing knowledge by providing a detailed insight into pre-Columbian agricultural techniques and their relevance to sustainable rural tourism.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

References

Be Ramírez, P. A. (2024). Itinerarios por el Mayab: Reflexiones sobre el turismo cultural entre la segunda generación de migrantes yucatecos en Cancún. Intersticios Sociales, (28). https://doi.org/10.55555/is.28.571

Béjar, V., Madrigal, F. y Madrigal, S. (2024). Importancia de las estrategias en el turismo sostenible en México. Revista Latinoamericana de Ciencias Sociales y Humanidades, 5(2), 198 – 212. https://doi.org/10.56712/latam.v5i2.1869

Betánzos, J. (2022). Suma y narración de Los Incas. Crónicas y Memorias. Ediciones Polifemo. https://acortar.link/GnehFF

Boleto Machu Picchu. (2022). Los andenes o terrazas agrícolas en Machu Picchu. Boleto Machu Picchu. https://acortar.link/lid4U6

Castillo, E. (2020). Aztecas: Cultura y Civilización. https://acortar.link/Fbv2E2

Cely, J. D. (2019). Análisis historiográfico sobre el Estado Inca en el siglo XV [Trabajo de grado, Universidad Externado de Colombia]. https://acortar.link/EY6fKF

Cervera, M. (2008). Breve historia de los Aztecas (1.ª edición). Ediciones Nowtilus. https://acortar.link/3OwCQf

Cuevas, M. C., Pérez, M. y Pecero, E. (2018). Preservación de la herencia cultural a través del turismo gastronómico. Hitos de Ciencias Económico Administrativas, 24(68), 177-189. https://doi.org/10.19136/hitos.a24n68.2520

Cusi, C. C. (2023). Dinámica urbano–turística en la comunidad campesina de Arin (distrito provincia de Calca) [Tesis de grado, Universidad Nacional de San Antonio Abad del Cusco]. https://acortar.link/YcdZKR

Diamond, J. (2020). Armas, gérmenes y acero. Breve Historia de la Humanidad en los últimos trece mil años. DEBOLSILLO. https://acortar.link/myqoKc

Díaz-Pompa, F., Leyva-Fernández, L., Ortiz, O. L. y Sierra, Y. (2020). El turismo rural sostenible en Holguín. Estudio prospectivo panoroma 2030. El Periplo Sustentable, (38), 174-193. https://doi.org/10.36677/elperiplo.v0i38.9265

Duarte, A. R., Villanueva, N. B., Kholer, A. M., Sánchez, A., Victoria, O. y Oliva, Y. (2022). Descolonizar los saberes Mayas. (1a ed.). Universidad Autónoma de Yucatán.

Estacio, J. (2022). Los desafíos de los recursos hídricos en América Latina. BoD - Books on Demand. https://acortar.link/OpJqcq

García, M. (2023). Los primeros pasos del hombre en América: breve repaso de algunas teorías sobre su difusión por el continente hasta su sedentarización. Edähi Boletín Científico de Ciencias Sociales y Humanidades del ICSHu, 11(22), 32-44. https://doi.org/10.29057/icshu.v11i22.8995

Hassig, R. (1988). Aztec Warfare: Imperial Expansion and Political Control. University of Oklahoma Press. https://acortar.link/1mtKvC

Hernández, A. (2019). Los Mayas. https://acortar.link/hwyRq5

Hernández, Y., Cruz, Y., Gutiérrez, J. E., y Vento, C. D. (2021). Turismo rural y su futuro inmediato en el contexto de la COVID-19 en Cuba. Cooperativismo y Desarrollo, 9(2), 457-485. https://acortar.link/DI6Pbs

Jouault, S., Enseñat-Soberanis, F., y Balladares-Soberano, C. (2018). La milpa Maya en Yucatán: ¿una transición entre la patrimonialización y la turistificación? Gremium, 5(10), 9-24. https://doi.org/10.56039/rgn10a03

Kolata, A. L. (2023). El poder de los Incas. La organización social, económica, religiosa y política de un imperio. Fondo Editorial de la Pontificia Universidad Católica del Perú. https://acortar.link/q4P3xB

Korpisaari, A. (2019). Entre la vertiente tropical y los valles: Sociedades regionales e interacción prehispánicas en los Andes centro-sur. Latin American Antiquity, 30(1), 237–239. https://doi.org/10.1017/laq.2019.9

Lomas, R., Naranjo, M., Trujillo, C. A. y Cruz, F. E. (2017). Tradición oral de adultos mayores del camino del Inca (Qhapac-Ñan) como aporte al turismo sustentable del Carchi " Ecuador. Tierra Infinita, 3(1), 5-39. https://doi.org/10.32645/26028131.130

López, E. M. (2018). El turismo y su impacto en las políticas económicas, culturales y turísticas de México en las primeras del siglo XX: La perspectiva de la prensa de la época. PASOS. Revista de Turismo y Patrimonio Cultural, 16(3), 671-685. https://acortar.link/0IL4Xs

Martín, M. A. (Coord.). (2022). Desafíos, necesidades y oportunidades para el mundo rural. La llamada a la aplicación de los derechos de los campesinos y otras personas que trabajan en el ámbito rural. Dykinson. https://dialnet.unirioja.es/servlet/libro?codigo=872510

Menchaca, E., Francisco, J. y Martínez, H. (2020). Historia de México 2. (3a ed.). Patria Educación.

Moral, M., Fernández, M. T., y Sánchez, M. J. (2019). Análisis del turismo rural y de la sostenibilidad de los alojamientos rurales. Revista Espacios, 40 (1). https://es.revistaespacios.com/a19v40n01/a19v40n01p03.pdf

Obando, J. M. (2021). Historia laboral de las civilizaciones. Editorial Temis. https://acortar.link/TTpCte

Oehmichen, C. (2019). Los Mayas de Quintana Roo y la economía de la identidad. Cultura y Representaciones Sociales, 13(26), 197-223. https://doi.org/10.28965/2019-26-08

Oehmichen, C., y Maza, F. D. L. (2019). Turismo, pueblos indígenas y patrimonio cultural en México y Chile. PASOS. Revista de Turismo y Patrimonio Cultural, 17(1), 53-64. https://doi.org/10.25145/j.pasos.2019.17.004

Pano, J. (2021). Manual de arte precolombino. Prensas de la Universidad de Zaragoza.

Perevochtchikova, M. (2021). Pago por servicios ambientales desde el enfoque de los sistemas socio-ecológicos: casos de estudio en Oaxaca y Ciudad de México. Colegio de México.

Pérez, B. (2006). Turismo y representación de la cultura: Identidad cultural y resistencia en comunidades andinas del Cusco. Anthropologica, 24(24), 29-49. https://acortar.link/ukknXN

Rinke, S. (2021). Conquistadores y Aztecas. Editorial EDAF. https://acortar.link/6kcdFe

Sánchez, R. (2019). Mayas, Aztecas e Incas. https://slideplayer.es/slide/13544533/

Sondereguer, C. y Punta, C. (2021). América Precolombina. (1a ed.). Nobuko.

Sondereguer, C. y Punta, C. (2022). Manual de historia y arte de América Antigua. Pensamiento y Obra (2.ª edición). Nobuko.

Taboada, H. y Kozel, A. (2022). En busca de la civilización latinoamericana. (1.ª edición). Universidad Nacional Autónoma de México. https://acortar.link/ft8boQ

Torres, J. O. (2015). Turismo comunitario y su estudio: Reflexiones desde un enfoque cultural propositivo para el desarrollo rural. Revista Humanismo y Cambio Social, 5(3), 68-73. https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/9113439.pdf

Valeri, R. (2022). El gran Imperio Inca antes de los españoles. https://acortar.link/equ6a0

Vega, H. y Mendoza, A. (Coord.). (2023). Oxtankah: una ciudad prehispánica en las tierras bajas del área Maya (Volumen 1). Editorial Instituto Nacional de Antropología e Historia. https://acortar.link/ZBHDu3

Wiesner. M. E. (2020). Breve Historia del Mundo. (1.ª edición). Ediciones Akal.

Published

2024-12-03

How to Cite

Núñez Torres, E., Guerra Castellón, E. E., & Vázquez Alfonso, Y. (2024). Contribution of ancient pre-Columbian agricultural techniques to sustainable rural tourism development. Iberoamerican Environment & Sustainability Journal, 7, e379. https://doi.org/10.46380/rias.v7.e379

Issue

Section

Sustainable tourism