Contribution of methane gas emissions produced by cattle to climate change

Authors

DOI:

https://doi.org/10.46380/rias.vol5.e215

Keywords:

diet, enteric fermentation, mitigation, rumen, ruminants

Abstract

The livestock sector is one of the main systems that contribute to the sustainable development of agriculture, its main contributions are in food security, nutrition and economic growth, however, this sector is responsible for the emission of a large amount of gases greenhouse. This work had the purpose of showing the contributions that livestock production presents in the face of climate change, identifying the main source of contamination in the sector, as well as the mitigation alternatives for the present problem. For this, the related topics from different sources were analyzed, obtaining relevant information for the support of the work. As a result, it was possible to show that methane gas emissions produced by cattle are one of the factors that contribute to climate change, which is why it has become a global problem due to its negative impacts.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

References

Alayón-Gamboa, J., Jiménez-Ferrer, G., Piñeiro-Vázquez, A., Canul-Solís, J., Albores-Moreno, S., Villanueva-López, G., Nahed-Toral, J., y Ku-Vera, J. (2018). Estrategias de mitigación de gases de efecto invernadero en la ganadería. Agroproductividad, 11(2), 9–15. https://bit.ly/3PJ8JVk

Andeweg, K. y Reisinger, A. (2016). Reduciendo las emisiones de gases de efecto invernadero de la ganadería: Mejores prácticas y opciones emergentes. Alianza Global de Investigación de Gases de Efecto Invernadero en la Agricultura. Grupo de Investigación de Ganadería. https://bit.ly/38V9DgQ

Benaouda, M., González, M., Molina, L. T. y Castelán, O. A. (2017). Estado de la investigación sobre emisiones de metano entérico y estrategias de mitigación en América Latina. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 8(4), 965–974. https://bit.ly/3PQjuVV

Carro, M. D., Evan, T. y González, J. (2018). Emisiones de metano en los animales rumiantes: influencia de la dieta. Albéitar, 220, 32–35. https://bit.ly/3M4mxGW

Costantini, A., Perez, M. G., Busto, M., González, F., Cosentino, V., Romaniuk, R. y Taboada, M. A. (2018). Emisiones de gases de efecto invernadero en la producción ganadera. Ciencia e Investigación, 68(5), 47-54. https://bit.ly/3lWgLwv

Duarte, C., Alonso, S., Benito, G., Dachs, J., Montes, C., Pardo, M., Ríos, A. F., Simó, R. y Valladares, F. (2006). Cambio global: Impacto de la actividad humana sobre el sistema Tierra. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. https://bit.ly/3t4nnwT

Elizondo, A., Ibarrarán, M. E. y Boyd, R. G. (2020). Medidas de mitigación de emisiones de gases de efecto invernadero adoptadas en el sector agropecuario: evaluación e impacto económico en México. Agricultura, Sociedad y Desarrollo, 17(3), 513-523. https://bit.ly/3z6CBVK

Grupo Intergubernamental de Expertos sobre el Cambio Climático. (2019). Calentamiento global de 1.5°C. Organización Meteorológica Mundial/Programa de las Naciones Unidas para el Medio Ambiente. https://bit.ly/3MWBUm2

OCEANA. (s.f.). Cambio Climático. Recuperado el 15 de septiembre de 2021 de: https://bit.ly/392gi90

Prado, A. y Manzano, P. (2020). La ganadería y su contribución al cambio climático. BC3 Basque Center for Climate Change/Universidad de Helsink. https://bit.ly/3wZopwo

Rojas, M. M., Pouyan, A., Harrigan, T. y Woznicki, S. A. (2017). Climate change and livestock: Impacts, adaptation, and mitigation. Climate Risk Management, 16, 145–163. https://bit.ly/3zb7tED

Romero, A. (2021). Actividad ganadera: evaluación de las emisiones y estrategias de mitigación. Anales de la Real Academia de Doctores de España, 6(2), 359–371. https://bit.ly/3wZgaPE

Teixeira, C., Ludes, T., Sarmento, N., Proenca, V. y Domingos, T. (2018). Ganadería. Producción de pastos para ganado. Global Nature Fund. https://bit.ly/3wXWGMp

Ungerfeld, E. M., Escobar-Bahamondes, P. y Muñoz, C. (2018). Predicción y mitigación de las emisiones de metano de los rumiantes. Agroproductividad, 11(2), 34–39. https://bit.ly/3a8XWmX

Published

2022-06-07

How to Cite

Tigmasa Paredes, K. P. (2022). Contribution of methane gas emissions produced by cattle to climate change. Iberoamerican Environment & Sustainability Journal, 5, e215. https://doi.org/10.46380/rias.vol5.e215

Issue

Section

Management of environmental risks and climate change